Spring naar inhoud

Ik zie te vaak hardlopers langs de kant liggen

Nederland het land van vele hardloopevenementen en land van fijne temperatuur schommelingen, van 14 graden naar 31 graden, dat kan hier zomaar. Voor de gevorderde hardloper al een hele omschakeling voor de beginner een zinderende strijd tegen veel meer elementen dan ze zelf weten.

mari craft hitte.jpg

Zonnesteek, oververhitting, onderkoeling, hartfalen en zelfs overlijden. Je zou er van schrikken maar dit gebeurd met grote regelmaat bij hardloopevenementen. Gelukkig is het overlijden het minst vertegenwoordigt maar ook dat gebeurd helaas.

Aanstaande zondag sta ik aan de start van een hardloopevenement, de Vestingloop in mijn eigen stad ‘s-Hertogenbosch. De weersverwachting is er een waar menig event organisator jaloers op zou zijn, maar voor een hardloopevenement brengt het ook zorgen met zich mee. Nu zegt mijn weer app 30 graden en dat is aan de hoge kant. De meer ervaren lopers kunnen hier over het algemeen beter mee overweg, passen hun tempo aan en drinken goed.

De zorgen gaan uit naar de lopers die niet vaak lopen en met een stel vrienden of vriendinnen voor het eerst gaan lopen omdat het zo gezellig is. Zonder vooroordeel zijn dit vaak jonge mensen die een sportieve uitdaging aan willen gaan en op een avond in de kroeg hebben besloten zich in te schrijven. Nu vind ik het echt een prestatie dat ze dan een 5 of zelfs een 10 kilometer uit kunnen lopen, respect. Maar onder deze mensen gaat ook het meeste fout. Kijk dat je zonder voorbereiding eraan begint is een keuze en de spierpijn the day after zal je vertellen dat dit niet het beste plan was, maar je hebt het wel gedaan.

Het probleem zit hem in de mensen die het echt onderschatten en vol gas willen gaan op een 10 kilometer zonder te drinken onderweg, want “dat remt af” . Of de mensen die de avond ervoor nog tot laat in het café hingen en de nodige alcohol nuttigden. Die mensen eindigen op de grond, bij de EHBO en zelfs in het ziekenhuis.

IMG_7392.JPG

Vorig jaar liep ik de Vestingloop niet maar stond te cheeren op 1 kilometer voor de finish tijdens een warme editie. Twee mensen hebben we daar opgevangen en die waren er zwaar aan toe, een van de mensen was oververhit, ongetraind en te weinig gedronken. De ander had de avond ervoor flink alcohol gedronken. Dit was niet de eerste keer dat ik het meemaakte, bijna bij ieder hardloopevenement op de weg gebeurd het, mensen onderschatten en het en gaan over hun grens omdat ze die grens niet kennen door onervarenheid. Die mensen hadden vorig jaar geluk. In het gezelschap waar ik stond waren een dokter en een verpleegkundige, die hebben ze opgevangen en gekoeld tot de EHBO en ambulance ariveerde.

Genoeg dingen die kunnen gebeuren nu wil je natuurlijk weten wat je eraan kan doen. Hier komen de tips voor de “onervaren, ik loop voor de eerste keer mee op een warme dag lopers”. Overigens mag je als meer ervaren loper er ook je voordeel mee doen.

Tip 1
Let op het weerbericht en pas je daarop aan. Bij dertig raden ga je niet in een lange tight, joggingbroek, of zelfs spijker broek (echt, ik heb het gezien) lopen. Een korte broek is een must. Uiteraard heb je ook geen lange mouwen aan en al helemaal geen jasje!

Tip 2
Drinken, drinken en nog eens drinken en dan geen biertjes. De dag ervoor al behoorlijk water drinken helpt al behoorlijk om je vochthuishouding op peil te houden. Als het op race day dertig graden is zweet je veel en gaat er al veel vocht naar buiten, vul dit aan. Je lijf heeft dit nodig. Een biertje de avond ervoor is echt niet zo erg, maar hou het dan bij een biertje. Alcohol ontrekt vocht uit je lichaam en dat proces gaat lang door. Met Drinken, drinken en nog eens drinken bedoel ik dus niet dat je zoveel water moet drinken dat het uit je oren spuit, maar drink onderweg bij iedere drankpost of neem je eigen flesje, watergordel of wat dan ook mee.

Tip 3
Koelen, bij sommige hardloop events staan ze langs de kant met natte sponzen. Als je dit niet kent vergis je dan niet, het is GEEN hardloopsnack die je kunt eten, het is bedoeld om te koelen. Je lichaam heeft moeite met koelen door de hitte én de inspanning. De spons gebruik je om je armen, je nek en je hoofd te koelen. Als je die dan hebt gebruikt kun je hem in je nek onder je shirt stoppen, daar blijft hij zitten en koelt nog steeds lekker. Als er geen sponzen zijn kun je uiteraard gewoon het water van de drankpost over je hoofd gieten, koelen is echt belangrijk.

Tip 4
Ga niet te hard van start. Je bent onervaren en je weet eigenlijk niet op wat voor tempo je wil en kan lopen. Zorg dat je tijdens het lopen nog zou kunnen praten, volzinnen is niet nodig maar je moet wel antwoord op een vraag kunnen geven. Loop je in de eerste kilometer al kompleet buiten adem is het niet goed, je hartslag is dan al zo hoog dat deze niet snel zal dalen en in combinatie met de hoge temperatuur is ook dit weer gevaarlijk.

Tip 5
De laatste tip die misschien wel het belangrijkste is. Durf te stoppen en uit te stappen. Als je het wit voor je ogen ziet, als je geen lucht meer krijgt, je benen uit het niets als pap voelen, je draaierig wordt. Stop met hardlopen en ga wandelen, zitten of liggen. Het is geen schande als je het einde niet haalt omdat je kiest voor je gezondheid. Je bent aan deze race begonnen met als doel sportief bezig te zijn, zelfs als je uitstapt is dat doel geslaagd. Je lijf is de baas en luister er dus naar.

Ik sta zondag aan de start met een extra flesje water voor onderweg en hoop dat iedereen met heel veel plezier de finish haalt. In het bijzonder alle lopers van de Vestingloop in Den Bosch maar verder natuurlijk ook iedereen en overal op ieder hardloopevenement.

Wie zie ik zondag in Den Bosch?

Keep on running i a free world

 

Ps. leuk als je me volgt op Facebook voor nog meer runspiratie

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

13 gedachten over “Ik zie te vaak hardlopers langs de kant liggen Plaats een reactie

  1. Vorig jaar ben ik -toch wel ervaren loper – tijdens een wel erg hete marathon ook uitgestapt terwijl ik echt de goede maatregelen had genomen. Je lijf kan de ene keer beter tegen de warmte dan de andere keer. Een DNF is niet leuk maar better safe than sorry want zo heb je de kans om bij een volgende wedstrijden je te revancheren. Goed blog Mari.

  2. Sinds lange tijd ga ik weer meedoen aan een hardloopevenement. In het verleden meerdere marathons gelopen (ook die warme in Rotterdam) en weet dat het zondag gewoon een tandje langzamer zal gaan. Geen schande gewoon lekker genieten van de omgeving

  3. Supergoed stuk heb je geschreven Mari! Ik stond zelf bij de finish van de Enschede marathon en heb zoveel mensen op zowel de 10k, halve marathon en de hele voorbij zien worden gereden in een rolstoel door de warmte die dag. Veel ook met lange tight/shirts en zonder water bij zich! Hoop dat mensen jouw tips meenemen zondag 🙂 Ikzelf sta aan de start van de Marikenloop en die gaan we ook gewoon lekker rustig aan lopen. Veel plezier tijdens de Vestingloop!

  4. Hoi, mooi artikel hoop dat het veel wordt gelezen. Ik sta ook aan de start van de 10km. Met een privé haas, die extra water voor mij draagt. Wilde eigenlijk mede door deze haas een voor mij snelle tijd gaan lopen (43 min) maar ben bang dat dit niet gaat lukken, hou km 4/5 aan als meetpunt, voelt het goed ga ik door maar waarschijnlijk niet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: