Spring naar inhoud

Race report, de warme Vestingloop 2018

Gisteren was het dan zover, de Vestingloop in ‘s-Hertogenbosch, een thuiswedstrijd. De afgelopen dagen waren voor de organisatie best wel spannend denk ik, de verwachtte 29 graden gaf enigszins stress vermoed ik. Je wil als organisatie een fijn en gezellig evenement organiseren en op de dag zelf wil je niet dat ambulances aan- en af rijden om deelnemers op te halen. De nodige waarschuwingen, extra nieuwsbrieven hebben duidelijk hun werk gedaan merkte ik in de ochtend al.

vestingloop.jpg

Op facebook en instagram zie ik lokale lopers die hun rondje in de ochtend doen en de vestingloop aan zich voorbij laten gaan terwijl ze wel ingeschreven waren. Slimme zet denk ik dan, bij twijfel of je wel fit genoeg bent kun je misschien beter niet starten.

Ik ga wel starten dat staat als een paal boven water en ik heb er echt zin in. De Vestingloop is “onze” wedstrijd en met onze bedoel ik dan de Running Junkies Den Bosch. Niet dat er heel veel van ons meelopen. Nee, de meesten hebben er voor gekozen om vandaag te aan te moedigen. Dat aanmoedigen nemen we echt serieus en noemen we dan ook cheeren in de cheerzone. Op een 500 honderd meter voor de finish hebben wij een cheerzone ingericht met grote vlaggen, aanmoedigings borden, kilo’s confetti, cofettiploppers, megafoons, een flinke bak muziek en een groot aantal malloten die iedereen aan moedigen. Iedereen van ons die wel gaat lopen verzamelt toch eerst even bij de cheerzone om mee op te bouwen en om in de stemming te komen, zo ook ik. Met mijn koelbox volgeladen met lekkers fiets ik naar de lokatie waar iedereen al druk bezig is. Ik trek een zakje winegums open en drink nog meer water. Water drinken deed ik al de hele ochtend in verband met de warmte en winegums zitten lekker vol energie. De muziek staat aan de sfeer is goed en een uurtje later maken we ons klaar om naar de startlokatie te lopen. Met mijn zakje winegums lopen we richting start, ik merk dat het zakje bijna leeg is en deel nog wat uit omdat ik er eigenlijk al teveel op heb, op het randje van misslijk zeg maar.

Ruim op tijd staan we in het startvak waar de sfeer lekker ontspannen is. Een aantal jaar geleden stond ik hier nog vol zenuwen niet wetende wat zou komen. Nu is het anders en zet ik op het laatste moment de GPS van mijn Garmin aan en draai mijn Jaybird hardloopoordopjes in mijn oren, ik ben er klaar voor. De warmte is uiteraard wel iets waar ik rekening mee moet houden en heb voor onderweg ook mijn eigen flesje isotone drank bij. Vaak heb ik trouwens een plan voordat ik start, nu is het een beetje aftasten heb ik besloten. Het is al een tijd geleden dat ik een 10 kilometer liep op een evenement en ik weet dat betreft niet hoe het met mijn 10 kilometer conditie is op dit moment.  Ik ga er snel achterkomen want daar is het startschot al. De groep is redelijk snel over de startmat en ik verlaat de Junkies op een tempo van 4:30 per kilometer, dit ga ik niet volhouden maar is wel even lekker om even wat ruimte te creëren. Twee kilometer verder laat ik het tempo wat zakken en merk dat ik best wel last heb van de warmte, mijn hartslag is hoog en dat loopt nu echt niet lekker. Bij de drankposten stop ik gewoon en gebruik het water om mezelf te koelen. Gewoon over je armen en hoofd gieten, heerlijk. Van te voren had ik hier uiteraard over nagedacht en mijn telefoon in een plastic zakje gedaan. Mijn hartslag daalt en ik loop verder op een tempo van ongeveer 5 minuten per kilometer. Toch loop ik niet heel erg lekker, die winegums die ik een uur gelden nog echt fantastisch vond zijn hun eigen leven gaan leiden en dansen rond in mijn maag. Lekker slim Mari, had je kunnen weten. Ach ja het is niet heel prettig maar ik kan wel gewoon doorlopen zonder mijn maaginhoud in de bosjes te hoeven droppen. Plassen moet ik trouwens ook van dat vele drinken van te voren maar dat ga ik echt niet doen dat kan ik nog wel een paar kilometer volhouden, denk ik.

Ruim over de helft zie ik al wel lopers die het hebben onderschat en al gaan wandelen. Ondanks dat het minder warm is dan de voorspelling is het wel benauwd, dat maakt het niet makkelijker. De tweede helft gaat door het natuurgebied het Bossche Broek en in de verte zie je de Sint Jan al, het kenmerk van de finish, daar moeten we naar toe.

Een paar honderd meter voor me zie ik dan een loopster wandelen en dat ziet er niet goed uit. Ze waggelt als een dronken Charlie Chaplin en ze is de controle over haar lichaam kwijt. Als ik nader stop ik en leg mijn hand op haar rug en vraag hoe het gaat. Op dit moment zie ik dat het Kim is, Kim en ik kennen elkaar en ik weet dat ze vandaag en PR had willen lopen onder de 50 minuten. Dat PR vind ik niet belangrijk wel haar gezondheid en ik vertel haar dat ze echt even moet gaan zitten. Als je ziet dat iemand haar motoriek niet meer klopt, dan is er wat mis, dan is ze te diep gegaan. Vaak is wel het probleem dat mensen dit zelf niet doorhebben en zo ook Kim. Eigenlijk wil ze verder lopen maar ondertussen blijft ze eigenlijk rustig zitten. Van een loper die ons ziet zitten krijg ik een flesje water waar ik Kim mee afkoel. Ze trekt wat bij en wil verder gaan. Als ze met hulp is opgestaan laat ik haar eigenlijk met tegenzin achter al verzekert ze mij dat het wel weer gaat. “Het ging zo goed het is alleen 4 kilometer te lang”, zei ze nog. Later op de dag hoor ik dat ze is veilig over de finish is gekomen maar wel de pest in heeft over haar race.

vestingloop 02.jpg

Ik loop verder en dat ik tijd “verloren” heb maakt me niets uit. Nog een klein stukje en ik mag zelf door de Cheering zone rennen en ik weet wat dit doet. Dat jaagt mijn hartslag altijd tot de max dus ik rem van te voren al wat af zodat alle adrenaline weer omhoog kan schieten. Daar staan ze en ze zien me al van ver af aankomen, een oorverdovend kabaal van confettiploppers, confetti tot in mijn onderbroek en luid gejuich. Dit is zo vet en zo fijn, snel door naar de finish nu. De Finish van de vestingloop is misschien wel de mooiste van het land, met de Sint Jan op de achtergrond en het publiek dik aanwezig is het een prachtig plaatje.

Daar ga ik over de eindstreep en mijn horloge zegt 52:23, de officiële tijd blijkt 52:26 en ik vind het prima. het was een rare race kan ik wel zeggen, te hard gestart, teveel winegums, best wel warm en wat hulp gegeven onderweg. Dat ik dan met deze tijd eindig is meer dan prima, daar ga ik niet eens verder over nadenken. Na de start de medaille in ontvangst en een flesje Vifit vanuit de organisatie, dat is altijd lekker natuurlijk.

Vanaf hier jog ik lekker naar de cheerzone waar het feest pas echt begint. In de koelbox zaten uiteraard wat biertjes en de stemming zit er goed in. Ik zie hier nog een groot deel van de 10 kilometer lopers die nog bezig zijn en daarna volgen al snel de 15 kilometer lopers. Lopers die het echt heel moeilijk hebben “halen we op” en nemen desnoods aan de hand mee door de cheering zone, dat dit de deelnemers helpt kun je zien. Die genieten zichtbaar en krijgen net dat laatste steuntje in de rug.

33767897_1694825830624772_8075575574988324864_n.jpg

Alsof het afgesproken is gaan we na de laatste loper meteen opruimen en op dat moment barst er een wolkbreuk boven ons uit. De dag eindigt met een hoosbui waar je U tegen zegt. Toch ruimen we de boel op al wordt het gedeelte confetti opvegen een beetje lastig. Voldaan fiets ik als we klaar zijn door de zeikende regen naar huis, de regen is niet erg meer, de dag was mooi.

De organisatie legt de lat eerder jaar een klein stukje hoger en dat pakte ook dit jaar weer goed uit als je het mij vraagt. Was jij erbij in Den Bosch of kom je volgend jaar meerennen op dit mooie evenement?

Keep on running i a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

One thought on “Race report, de warme Vestingloop 2018 Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: