Spring naar inhoud

Het hardloopsmokkel dillema

Hardlopen, hoe fijn het kan zijn weten jullie natuurlijk allemaal. Dát hoef ik jullie niet te vertellen. Waarschijnlijk zouden jullie dit niet lezen als jullie ook niet zouden genieten van hardlopen.

Over de fijne dingen heb ik al veel geschreven, ook over de niet fijne dingen trouwens. Blessures, tijden die je niet haalt maar over het algemeen is het glas op mijn blog half vol.

mari durieux garmin forerunner 645 music

Maar nu terug naar het onderwerp, het hardloopsmokkel dillema. Lang, lang geleden toen we nog op blote voeten rondrenden en je poep nog met een lange oe schreef hadden we natuurlijk geen hardloophorloges. We renden vooral weg van wilde beesten en hoe lang dat we daar over deden maakte niet uit, als we maar niet werden opgevroten. Hardlopen is geëvolueerd en dat is prima. Inplaats van een noodzakelijk kwaad is het sport geworden en vandaag de dag word deze sport door duizenden recreanten beoefend.

De recreant van vandaag loopt vaak met de nieuwste gear en op de beste schoenen (de beste is voor iedereen trouwens anders). Ook zie je nog maar weinig mensen lopen zonder hardloop app op zijn of haar mobiel of een hardloophorloge en juist daar begint de hardloopsmokkel.

Als je op het platteland woont zonder stoplichten, zonder bruggen dan is het anders, dan valt het mee. Zo ook in de nieuwbouwwijken met 30 kilometer zones en fietsbruggen die over de snelweg gaan, ook dan valt het mee, daar valt weinig te smokkelen. Woon je net als ik in de stad met stoplichten, ophaalbruggen, en veel verkeersdrukte dan smokkel je sneller en waarschijnlijk doe jij het ook.

Uiteraard op Strava ziet het er prima uit maar als je dan een hardloopwedstrijdje loopt valt je eindtijd tegen, hoe kan dan nou?

Nou dat kan omdat je als je gaat rennen in de stad, bij ieder stoplicht op je pauze knop drukt van het horloge of je hebt de app op autopauze staan. Als ik bijvoorbeeld door de stad ren kom ik misschien wel 20 stoplichten tegen, ik ben een braaf hardlopertje en als het rood is stop ik ook echt. Met de zomer zoals die nu is met temperaturen boven de 30 graden komt zo’n een mini pauze tijdens je run natuurlijk ook echt op he juiste moment. Horloge op pauze en ondertussen dat ik wacht tot het weer groen is geworden daalt mijn hartslag. Groen en ik zet mijn hardloophorloge weer aan en ren weer verder. Zo gaat dat verder en heb ik die 10 kilometer en een hele mooie tijd gelopen, maar is dat nu eerlijk of is dat gesmokkeld?

Als je hem niet op pauze zet en je moet onderweg vaak stilstaan is je eindtijd ook niet representatief dus ik durf te wedden dat 75 procent van de hardlopers tijdens hun run de pauze knop gebruikt. Niks mis mee hoor, maar dat gesmokkeld gaat wel in je hoofd zitten, die eindtijd die niet reëel is nestelt zich ergens in een grijs hersencelletje en laat zich zien op het moment dat jij echt aan de bak moet.

“ik kan dat echt in 50 minuten die 10 kilometer, dat lukt tijdens mijn trainingen ook”. Ja dat klopt maar dan sta je stiekem gewoon uit te rusten bij de openstaande brug en bij de stoplichten. Ik doe het ook, al vind ik tijden niet zo belangrijk, op Strava wil ik niet zien dat mijn gemiddelde kilometer tijden echt bizar laag zijn omdat ik moet wachten tot er een boot voorbij is. Smokkelen is niet erg maar blijf er wel aan denken dat je tijdens een hardloop wedstrijdje door moet lopen.

Keep on running i a free world

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

6 gedachten over “Het hardloopsmokkel dillema Plaats een reactie

 1. Grappig. Ik drukte vroeger nooit op pauze. Tot ik tijden van een vriend zag die eigenlijk helemaal niet harder loopt dan ik, maar in zijn Strava account wel. Bij navraag leerde ik dat hij inderdaad bij elk stoplicht op pauze drukt.
  Bij Duurlopen heb ik mijn horloge altijd wel bij me, maar kijk er nooit meer op en druk ook niet op pauze. Maar ik betrap me er inderdaad op dat ik dat bij intensievere trainingen (tempo duurlopen) wel doe. Wat ik ermee win? Geen idee… Zal wel iets met psychologie te maken hebben…

 2. Ik durf er nog wel een andere stelling tegen aan te gooien.

  Hartslagmeters en hardloop-apps als strava hebben gezorgd dat trainingen minder effectief zijn geworden voor de grote massa.

  Met betrekking tot tijden is er maar een moment dat telt: de wedstrijd. Als 80% van je trainingsomvang in je aërobe zone moet plaatsvinden is sneller op strava willen zijn dan je buurman of buurvrouw zelfbedrog.

  Ook ik zie heel veel lopers voorbij komen om Instagram, Facebook en strava met prachtige trainingstijden. En bij iedere wedstrijd falen ze dan doordat ze de getoonde trainingstijden niet kunnen omzetten.

  Ik druk niet op stop maar wacht meestal ook niet voor een rood stoplicht.

 3. Heel af en toe druk in de pauze knop, maar waarom eigenlijk. Vaak als er een plaspauze is of ik verwacht lang te moeten wachten. Maar mijn hardloopmaatjes zeggen altijd “rust is ook training, dus geen pauze knop gebruiken”. En dat is waar, dus daarom gebruik ik liever niet de pauze knop.

 4. Ik gebruik de pauzeknop gewoon. Geef niet zoveel om beter of sneller zijn dan andere op Strava (waar ik wel op zit). Ik klok graag m’n actieve tijd denk ik. Trouwens ook niet zoveel problemen om mijn trainingstijden om te zetten in de wedstrijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: