Spring naar inhoud

Hardlopen in de stad, De Urban Trail Series

Obstacle Runs, Brouwerij Runs, Estafette Runs, Beer Miles, Roparuns, Night Runs, Ugly Sweater Run je kunt het zo gek niet bedenken of er is een run voor. De Urban trail is niet helemaal nieuw maar wordt wel in steeds meer steden georganiseerd en is onderdeel van de organisatie Urbantrail Series, wat dan weer onderdeel is van Golazo. Golazo is een grote speler in de sport- marketing/organisatie wereld en kan organiseren als geen ander.

Den Bosch Urban Trail

Ik deed tot nu toe nog niet mee aan Urban trail maar deze keer was het voor de eerste keer dat de Urban Trail in Den Bosch werd georganiseerd, dus ik was er als vanzelfsprekend bij. Nog een primeur, het was de eerste keer dat de trail in het donker was, ik was nieuwsgierig. Nu ken ik Den Bosch als de binnenkant van mijn hardloopbroekzak maar dit evenement wilde ik echt wel mee maken en zo stond ik zaterdagavond op het start terrein.

Na een hele lange zomer stond ik nu toch echt in de regen te kijken of ik bekende zag. De start en finish locatie was in de wijk het Paleiskwartier, wat een mooie verzameling is van moderne architectuur. Goede locatie al word het tijd dat de gemeente dit evenementen terrein eens aan gaat pakken en meer sfeer geeft. De Urban Trail organisatie had in ieder geval zijn best gedaan. Een lekker muziekje, meer dan voldoende dixies, drinken, eten en een garderobe. Ik had snel mijn mede lopers voor vanavond gevonden en dat we niet voor een pr zouden gaan dat was duidelijk, daar zijn dit soort evenementen ook helemaal niet voor bedoeld. Voor de lol zouden we dit rondje van 10 kilometer volbrengen en dat zou zeker gaan lukken. Iedereen moest de startnummers nog ophalen en daar was toch echt een hele, hele, lange rij, toch duurde dit niet heel erg lang en konden we snel daarna starten met zijn allen.

Den Bosch Urban Trail

De route was al gepubliceerd op de website en het was een leuk rondje. Ik loop iedere week rondjes van 10 km door en om de stad dus voor mij was het, eerlijk gezegd, niet heel verrassend. Voor mensen die hier niet zo vaak rennen was het echt een prima rondje om Den Bosch op een leuke manier te bekijken. Het was niet alleen hardlopen, nee je kon ook echt door leuke gebouwen heen en juist dat maakt deze Urnban Trail zo bijzonder.

In totaal waren er meer dan 1100 deelnemers maar toch was het op het parcours niet druk, door de deelnemers in te delen over verschillende startwaves was de drukte verspreid. Grappig dat je de route ook kon wandelen, zo hebben ze meteen een evenement wat meerdere doelgroepen kan bedienen. Het parcours werd  aangegeven met bordjes en verder is de weg niet afgezet. Op plaatsen waar het wat drukker in het verkeer is waren verkeersregelaars de boel aan het begeleiden.

Wij waren inmiddels al even aan het lopen en renden door het Paleis van Justitie en dansten bij een Samba band, vandaar was het door naar de culturele hotspot “De Tramkade”. Dwars door het cafe en meteen door naar het World Skate Centre, waar we tussen de halfpipes de skaters bezig zagen. Daarna rende we richting het Historische Kruithuis, waar een lange rij lopers stonden te wachten om naar binnen te mogen. Bij de ingang stonden twee muzikanten voor de sfeer en verder ging de route over de zolder. Via de trap bereikten we de zolder waar verder helemaal niets te zien was…. Dus die rij buiten was aan het wachten op, niets. Ach, detail, het idee was leuk en voor we het wisten waren we op weg naar de volgende lokatie. Die lokatie was op de helft en voor ons een bekende locatie. Run2Day Den Bosch had zijn deuren opengezet en daar holde iedereen doorheen.

Wij hadden hier onze eigen eerste drankpost en konden de lopers die binnen kwamen begroeten met gejuich. De drankpost was op zijn bourgondisch dus ons eerste biertje tijdens het hardlopen was vanavond een feit. Met veel plezier begonnen wij aan het tweede gedeelte van de route, steeds flauwer werden de grappen, de sfeer was optimaal. Dat dit niets met echt HARDlopen te maken had wisten we natuurlijk al lang. De Urban Trails gaan over beleving, sfeer en gezelligheid, dat lukte ons prima. We renden weer richting het centrum en belanden in diversen musea, het stadskantoor en zelfs door het stadhuis waar een stel wat daar getrouwd was ons nog stond toe te juichen.

Den Bosch Urban Trail

Soms was het even zoeken naar de bordjes omdat het inmiddels echt donker was. Maar verkeerd lopen was bijna onmogelijk. Langzaam maar zeker gingen de kilometers voor bij. Op het moment dat we langs onze favoriete kroeg kwamen besloten we daar ook maar een drankpost van te maken. Jan van Bar Le Duc, loopt vaak met ons mee dus weet wat we graag drinken. Zo stonden we weer andere lopers aan te moedigen vanaf de zijlijn. Na het tweede biertje vervolgenden we onze weg naar de laatste locaties. Het grote Essent gebouw en de nieuwe bioscoop Kinepolis. Via deze gebouwen was het nog een klein stukje naar de finish waar we op werden gewacht door een uiterst charmante dame met prachtige medailles.

Het weer was op het einde een beetje een spelbreker want op het finish terrein. Ik verwacht dat het bij wat fijner weer het hier echt nog wel een feestje was geworden. Wij dronken nog een biertje met zijn allen als afsluiting en daarna was het echt tijd om naar huis te gaan. Onze eindtijd voor deze 10 kilometer was echt briljant, 1:45:49.

Den Bosch Urban Trail

Als ik terug kijk op het evenement dan kijk ik terug met veel plezier. Het is geen hardloopwedstrijd maar wel een hardloop evenement. Omdat er geen tijdregistratie is en je tussendoor kunt wandelen is het ook echt heel geschikt voor nog niet zo’n gevorderde lopers, dat vind ik echt een pluspunt. Zou ik het nog eens doen in mijn eigen stad dacht ik bij mezelf. Nou, met dezelfde gezelligheid, zeker! Volgens mij zijn de Urban Trails wel het leukste om ze juist in een stad te doen waar jezelf niet woont, zo zie je de stad op een leuke manier en komt in gebouwen waar je anders nooit zult komen.

De Urban Trail Series, wat mij betreft een blijvertje in hardlopend Nederland.

Wil jij een een Urban Trail lopen, klik dan hier voor de volledige agenda.

Keep on running in a free world!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

3 gedachten over “Hardlopen in de stad, De Urban Trail Series Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: