Spring naar inhoud

Rust is ook training!

Bovenstaande uitspraak heb je vast wel eens gehoord, maar ben je het er ook mee eens? Ik ken best wat mensen die 5, 6 en zelfs 7 dagen in de week sporten. Nu zijn de meeste van die mensen ook net even, pak hem beet, 20 jaar jonger.

Vanmiddag was ik zelf een stukje aan het hardlopen en het ging niet vanzelf zeg maar. De reden was simpel ik had een paar nachten niet heel goed geslapen en daar heeft mijn lijf echt last van. Gek vind ik dit niet, ik had mijn uren nodige slaap niet gehaald. Toch was in onder het lopen aan het denken hoe dat werkt.

Toen ik iets jonger was, zeg maar de helft jonger was ik geen #fitboy maar kon feesten en stappen als de beste. Nachten doorhalen en van de kroeg door naar je werk gebeurde echt met regelmaat. Uiteraard had je dan in de middag een dipje op je werk, maar dat was het dan wel. Diezelfde avond zat ik weer in de kroeg of stond ergens te dansen in het destijds bruisende ‘s-Hertogenbosch. 26 jaar later is dat anders.

Ik had nu dus een paar nachten wat minder geslapen en merk dat meteen. Moe, prikkelbaar en niet heel erg fit. Dat loopje van afgelopen middag was iets meer dan 5 kilometer en voelde zwaar, heel zwaar. Rust is ook training is voor mij dus echt waar, van een keer extra vroeg naar bed gaan ben ik echt fitter. mari durieux rust

Dat geld ook voor een keer een training overslaan, als je heel veel sport is het niet erg om eens niet te gaan. Sterker nog, waarschijnlijk voel je jezelf de volgende training sterker.

Maar dat een keer overslaan vinden veel mensen dus lastig. Of een keer wat langzamer rennen. Nee dat bestaat niet, er moet gepresteerd worden, er moeten kilo’s af, dat PR moet eraan en daar past geen zwakte in. Als je lichaam aangeeft dat het moe is, luister er dan naar, het is geen zwakte maar een signaal.

Vergeet niet dat de meeste van ons al dat sporten doen naast een vaak drukke baan. Hoe vaak ik op Instagram zie, “net uit mijn werk, nu sporten” het eten wordt dan wel om 22:00 uur gedaan of later. Ja uiteraard krijg je ook energie van dat sporten maar het houd een keer op. Over training of blessures liggen op de loer, niet voor niets worden mensen aan het einde van een Marathon training vaak ziek, je lijf zit op de grens van wat het allemaal kan verwerken. Maar goed ik wil er geen drama van maken hoor. Hoe ouder je wordt hoe beter je lijf signalen doorgeeft, of je snapt ze beter dat kan ook. Wat ik je wil proberen mee te geven. Luister naar je lijf, niet altijd naar je hoofd en geloof me. Rust is ook training.

Nu ga ik lekker onderuit hangen en trainen op de bank!

Keep on running i a free world

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “Rust is ook training! Plaats een reactie

  1. Ik ben iemand die 9 uur slaap nodig heeft. Ik ben terug gegaan in het aantal looptrainingen om overbelasting tegen te gaan. Ik doe crosstraining en heb 1 totale sportloze dag per week en eentje waarop ik hoogstens wat fiets of wandel. De dag voor een wedstrijd die ik altijd niets anders als luieren. Ik lees soms met schuldgevoel wat anderen doen maar ik kan het niet

  2. Helder geschreven… en heel lastig om rust in te bouwen dus heel herkenbaar. Rust is ook training. Die vier woorden knoop ik gewoon eens in mn oren. Dank je wel Mari! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: