Spring naar inhoud

Natuurlijk loop je hard in de winter

Dat de winter nu eindelijk is begonnen is wel duidelijk. Afgelopen weekend zat bijna heel Nederland onder een laag witte confetti. De een houd ervan de ander vind het maar niks. Ik behoor bij die laatste categorie, toch maak ik mijn rondjes.

Mari durieux hardlopen winter.JPG

Hoe kom je als hardloper de winter door, daar gaat het over. De winter brengt niet alleen kou met zich mee maar ook is het een groot deel van de dag donker. Twee aspecten die het hardlopen niet in de weg hoeven te zitten als je jezelf goed voorbereid.

Dat het koud is vind ik, als ik eenmaal buiten loop, niet zo erg. Er is goede winterkleding te koop en zolang het niet regent zijn meerder dunne laagjes de beste optie. Meerdere laagjes houden de warmte beter vast dan een dikke laag.

Als het wel regent of sneeuwt dan is een waterdicht jackie de beste oplossing, vaak is het wel zo dat die jasjes het vocht buiten houden maar ook binnen. Hoe goed de materialen ook ademen, je eigen lichaam temperatuur zorgt toch voor condens aan de binnenzijde van de waterdichte jasjes. Er zijn wel uitzonderingen maar dat zijn ook echt hele dure jasjes met een zogenaamd membraam. Met lichte regen is een waterafstotend jasje trouwens vaak meer als voldoende en die heb je in allerlei prijsklassen.

Wat broeken betreft, de meeste tights zijn redelijk warm en sommige ook winddicht. Zelf heb ik voor in de winter een lange broek van Odlo en die is aan de voorzijde winddicht en waterafstotend. De broek is wat wijder dan een normale tight en houd je lichaamstemperatuur goed vast zodat het echt heerlijk loopt. Wat is verder mijn favoriete kledingstuk voor in de winter, dat is een bodywarmer. Ik heb verschillende varianten en loop dan als het droog is, met een onderlaag, een longsleeve en een bodywarmer, deze combinatie vind ik echt top om mee te rennen tot dik onder nul.

Dan hebben we nog het feit dat er minder licht is. Dat brengt niet alleen met zich mee dat je minder zichtbaar bent maar veel mensen voelen zich ook een stuk minder veilig en rennen liever niet alleen. Als jij dat hebt kun je natuurlijk ergens binnen op een loopband je meters maken, maar zeg nou zelf, dat is niet het allerleukste. Als jij je niet veilig voelt alleen, is dit beste tip, zoek een loopmaatje, een running community  of een andere vorm om samen te rennen. Samen is bovendien leuker en motiverender om toch de deur uit te gaan. Mocht je toch alleen gaan hardlopen in het donker, laat ze dan thuis in ieder geval weten, hoe lang je gaat lopen. Maken ze zicht thuis ook geen zorgen als ze denken dat je 5 kilometer gaat lopen jij in je hoofd allang aan 15 kilometer dacht.

Heb je van dat onveilige gevoel geen last, hou dan in ieder geval er echt rekening mee dat het in Nederland echt donker kan zijn. Bepaal van te voren je route en plan je route bij voorkeur via goed verlichte wegen. Draag goede verlichting en zorg dat je zichtbaar bent en zelf ook goed zicht hebt. De gele ledarmbandjes van de Action of de Aldi zijn best leuk hoor, maar hang ze in de kerstboom, van een afstand zijn die echt niet zichtbaar. Besteed net wat meer geld en koop iets goeds, je veiligheid hangt er van af. Als ik in een groep loop hou ik het ook bij een paar goede bandjes om mijn bovenarm, als ik alleen ga lopen dan maak ik gebruik van een setje verlichting van de Decathlon, daarmee kan ik zelf ook heel goed zien waar ik loop en ben van veraf zichtbaar aan de voor- en achterzijde.

Hebben we nog een ding… Sneeuw en ijzel
Mijn advies bij ijzel, blijf lekker binnen en wacht tot er goed gestrooid is. Ik ben al een keer goed onderuit gegaan tijdens het hardlopen en dat koste me een paar tanden. Bij sneeuw kun je in principe goed hardlopen, de beste keuze is dan verse sneeuw, die is zeker niet glad. Ook van te voren goed nadenken over je route is handig. De meeste gemeenten hebben een strooiplan wat ze communiceren op de gemeentelijk website. Als je nu op die route gaat hardlopen, vaak strooien ze ook fietspaden, dan weet je zeker dat je op minder gevaarlijke weg loopt.

Kijk, we wonen nu eenmaal in Nederland en we hebben met de seizoenen te maken, of we nu willen of niet. De keuze om drie maanden binnen te blijven wil ik niet maken. Hardlopen in de winter is prima te doen, de stap om naar buiten te gaan is alleen vaak net iets groter. Alternatieven als overwinteren op Curaçao of in een winterslaap gaan zijn gewoon niet voor iedereen weggelegd. Maar zeg nou zelf, jij bent een hardloper dus een doorzetter, die winter, daar komen we wel doorheen.

Keep on running i a free world

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: