Spring naar inhoud

Ik loop hard, nu jij nog! Hoe leer je hardlopen

Het nieuwe jaar is een paar dagen oud en ik heb mijn eerste hardloopkilometers al gemaakt. Was het een goed voornemen of is het een goed voorbeeld?

mari durieux hardlopen

Bij mij is hardlopen een onderdeel van mijn leven geworden, een aantal jaar geleden was dat anders maar ik weet hoe ik begon en deel nu mijn ervaring met jou. Zodat ook jij op een verantwoorde manier kunt leren hardlopen.

Hardlopen, op zich lijkt simpel. Je zet je ene voet voor de andere in een wat hoger tempo dan wandelen en je loopt hard. Technisch gezien is het hardlopen op het moment dat er een zweefmoment ontstaat tussen de passen, dat is met wandelen dus niet.

Toch is hardlopen in je hoofd best een dingetje. Ik weet nog de eerste keer dat ik een poging deed en ik in mijn hoofd een idee van hardlopen had wat totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Perceptie van hardlopen is misschien in het begin wel van groot belang.

Ik stond voor de eerste keer buiten en ging er als een speer vandoor, in mijn gedachten, wist ik veel, was hardlopen zoals je Daphne Schippers of Churandy Martina op tv ziet doen. De werkelijkheid ligt daar heel ver vandaan. Zo ontzettend hard lopen is maar voor weinig mensen weggelegd, het heet niet voor niets topsport op dat niveau.

Als beginnende hardloper ga je helemaal nog niet HARDlopen, als beginnende hardloper moet je eerst je lichaam laten wennen aan de belasting die hardlopen met zich mee brengt.  Pas na een flink aantal weken kun je 5 kilometer hardlopen en dat hard is relatief, stel je daarop in zodat je niet teleurgesteld bent. Het gaat zeker de eerste jaren helemaal niet om het tempo maar om de beweging en beleving van je nieuwe sportieve hobby.

Hardlopen moet je leren en daar zijn tal van middelen voor om je op weg te helpen. Als jij van je goede voornemen een vast patroon wil maken is regelmaat van belang. Regelmaat zorgt ervoor dat het een vast patroon in je wekelijks ritme wordt en dat zijn de momenten dat je hardlooptrainingen het beste kan doen, op vaste dagen.

Mocht je motivatieproblemen hebben dan is het misschien een goed idee om aan te sluiten bij een hardloopcursus voor beginnende of herintredende lopers te kijken. Het leuke daarvan is dat je meteen met een groepje mensen onder begeleiding aan de slag kunt. Je leert nieuwe mensen kennen en van de begeleider krijg je goede tips om het hardlopen vol te houden.

Ook kun je zelf met een schema gaan lopen via je smartphone en oordopjes. Dat schema vertelt dan precies wat je die training moet lopen, hoe ver en hoe lang Dit soort schema’s zijn te downloaden, de bekendste gesproken schema’s zijn van Evy. Deze Belgische sportieve dame zegt dan in je oor wat je moet doen. De app met schema’s van Evy vind je op deze link.

Als je wil leren hardlopen knoop dan dit in je oren, neem de tijd. Verantwoord hardlopen heeft nu eenmaal wat tijd nodig, die tijd is nodig om je conditie en je spieren op te bouwen.  Als je te snel opbouwt in afstand en/of tempo is de kans op blessures vrij groot en dan is de lol er snel vanaf. Die lol houden is sowieso het allerbelangrijkste.

Hardlopen is heel erg leuk, vind ik in ieder geval, maar dat is niet altijd zo en zeker niet in het begin. In het begin denk je vaak genoeg waar ben ik mee bezig, ik ben meer aan het wandelen dan aan het hardlopen. In het begin moet je het vooral volhouden en bedenken dat het echt leuk gaat worden. Als je een paar weken verder gaat en je ziet en voelt de vooruitgang dan komt ook de lol.

Wat voor mij zeker heeft geholpen, is social media. Als je op Instagram mensen gaat volgen die hardlopen of zoekt op de hashtag #hardlopen dan zie je gelijkgestemden die jouw motivatie kunnen geven. Ook je eigen loopjes, hoe kort ze ook zijn posten op Instagram kan fijn zijn, je krijgt al snel “online” waardering dat je zo goed bezig bent.

Al met al zijn er zoveel redenen om nu te beginnen met hardlopen en er nooit meer mee te stoppen. Hele dure schoenen en kleding heb je echt nog niet nodig in het begin, met een basis setje kun je uit de voeten. Wat je wel nodig hebt is motivatie. Motivatie kun je dus overal vinden, nu is het aan jou om er iets mee te doen.

Hoe je het ook aan gaat pakken, hardlopen is life changing, geniet ervan.

Keep on running i a free world

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “Ik loop hard, nu jij nog! Hoe leer je hardlopen Plaats een reactie

  1. Wat een herkenbare blog! Momenteel loop ik al een paar jaar hard, maar ik weet nog wel dat ik tegen dezelfde zaken aan-‘liep’. Daarnaast merk ik dat ik vaak nog in de oude gewoontes terugval, gebrek aan motivatie of juist net te veel willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: