Spring naar inhoud

Vertrouw op je hardloopschema

Hardloopschema’s je hebt ze in alle soorten en maten, rechtstreeks van een website kant en klaar en ook volledig naar je eigen inzicht te creëren online. Wat is de waarde van een schema en hoe werkt het.

mari durieux rob veer.jpg

Je kunt je voorstellen dat het schema van iemand die net begint met hardlopen anders zal zijn dan een schema wat is bedoeld om een pr op de 10 kilometer te lopen of bijvoorbeeld een marathon schema. Toch zitten en er deze schema’s ook gelijkenissen. De opbouw in het schema is het allerbelangrijkste, of je nu voor een langere afstand traint of voor een sneller doel, opbouwen moet je uiteraard in alle gevallen.

Ik weet nog dat ik met een schema naar mijn eerste 5 kilometer toe trainde. Omdat je in die fase eigenlijk nog niets van hardlopen weet voel je jezelf soms nogal eens suf. Beeld je in, je stapt de deur uit op je nieuwe hardloopschoenen, je nieuwe hardlooppakje aan en je schema via een podcast op je oren of op je telefoon. De buren zien je staan voor de deur en je ziet ze denken, “zooo, die is goed bezig”. Dat is ook zo natuurlijk. Dan begint het schema met 4 minuten wandelen, huh, wandelen, hardlopen ging je toch leren? Hoi buurman… Dat hardlopen kun je niet ineens, nou misschien wel een stukje maar 5 kilometer is geen stukje, daar moet je voor trainen. Dat trainen is bedoeld om je hele lichaam aan de belasting van het hardlopen te laten wennen.

Na die 5 kilometer heb ik zelf nog wat schema’s van internet geplukt om de 10, de halve en daarna zelfs de hele marathon te trainen. Al die afstanden zijn met die schema’s gelukt .

Daarna had ik het genoegen om met een marathon schema van Rob Veer te trainen naar de marathon van New York en ook dat ging zonder problemen, sterker nog ik voelde mijn conditie gestaag naar een hoogtepunt groeien. Rob Veer maakt een schema op maat naar aanleiding van een intake gesprek en tussentijdse resultaten. Dat werkte echt vele malen beter dan de schema’s die je gratis kunt downloaden, ieder loper is tenslotte anders.

Al die schema’s waren in mijn geval bedoeld om verder te lopen en ik denk dat dit de handigste schema’s zijn.

Op dit moment ben ik bezig met een schema om sneller te worden en dat werkt toch net even wat anders kom ik nu achter. Dat sneller worden wil laten zien (aan mezelf) tijdens de City Pier City (CPC) halve marathon in Den Haag op 10 maart.

Nu heeft Rob Veer een schema voor mij gemaakt en dat trainen daarmee is best lastig. Niet dat het schema moeilijk is, dat niet. Maar het is gek want er staat niets in wat ik niet kan. Kijk als je verder wil lopen worden de afstanden steeds verder, vrij logisch, als je harder wil lopen worden de tempo’s niet steeds hoger en dat is soms verwarrend. Ik ben in dit schema hoofdzakelijk bezig met langzaam, echt langzaam lopen en daar moet ik dan sneller van worden. Maar eerlijk is eerlijk dat is best lastig om daar op te vertrouwen maar dat vertrouwen moet je hebben en geloven in de professional die het schema maakt. Dat ik een halve kan lopen weet ik natuurlijk al, sterker nog als ik nu naar buiten ga en ik wil 21 klimmer lopen kost me dat niet al te veel moeite, maar een pr lopen is een ander verhaal en daar werk ik nu naar toe.

Nu heb ik vaker met Rob mogen samenwerken dus dat vertrouwen in zijn kennis is groot, het vertrouwen wat ik moet krijgen is vooral in mijn eigen lichaam. Nu ik dit typ duurt het nog 42 dagen tot aan de CPC en zoals ik me nu voel heb ik niet het idee dat ik dat pr ga lopen, dus dat vertrouwen is er nog niet helemaal.

Toch ga ik mezelf echt aan het schema houden en vanmiddag weer 65 minuten in Zone 1 lopen en daarna nog 15 minuten in zone 2, lekker rustig aan om sneller te worden.

Een schema op maat is dus echt wel wat anders dan een schema wat je op internet vind. Rob stelt mijn schema’s samen op resultaat van de trainingen die ik doe, volledig voor mij op maat. Als ik tussendoor vragen heb kan ik ze stellen en Rob zal altijd advies geven. Uiteraard zijn dit soort schema’s niet gratis maar in mijn ogen zijn ze ook echt wel wat waard. Je hebt tenslotte gewoon een trainer op afstand die je begeleid en naar een hoger doel wil brengen.

Of ik mijn doel ga halen, wie zal het zeggen. Mijn trainer heeft er in ieder geval vertrouwen in!

Keep on running i a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

One thought on “Vertrouw op je hardloopschema Plaats een reactie

 1. Schema is slechts een leidraad mari.
  Lukt het n keer niet…
  Laten schieten.
  Trainingen inhalen gaat niet.
  Luister naar je lijf. Dat is de beste maatstaaf!
  Ik loop helemaal niet meer met n schema. Maar op gevoel. En toch word ik sneller. Maar daar zit ook veel ervaring bij.
  Gr. Hans van Drunen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: