Spring naar inhoud

Tips voor de Zandvoort Circuit Run

Het is weer bijna zover dat jij op je raceschoenen vanuit de pitsstraat weg mag scheuren tijdens de Zandvoort Circuit Run. Ik loop er ook (ja echt, het gaat gebeuren) en ben er voor de vierde keer inmiddels. Met team Odlo ga ik 12 kilometer lopen. Voor wie er de eerste keer loopt of sowieso zijn eerste wedstrijd loopt, heb ik nog wat tips als ervaringsdeskundige.

2787-e28a589a3a1425b04ca240d9d7ee242c.jpg

Start niet te snel.
Het lijk zo simpel maar het is tevens de grootste valkuil van bijna iedere hardloper. Nergens anders is de tip niet te snel starten meer van toepassing dan in Zandvoort. Het circuit daagt je uit om te hard te gaan lopen. De hele omgeving is ingericht op snelheid, de baan, de bandensporen, de pitsstraat en jij staat klaar om te vertrekken. Denkbeeldig voel jij je die coureur achter het stuur en als het startschot gaat wil je maar een ding doen, winnen! Nou haal die gedachten de eerste kilometers uit je hoofd anders ga je er de laatste kilometers echt spijt van krijgen. Plan je race van te voren en hou je aan je plan.

Check, check, dubbelcheck
Geloof me, jij zult niet de eerste zijn die op plaats van bestemming aankomt en iets vergeten is. Als het alleen gaat om een paar veiligheidsspelden is het zo opgelost. Als je er in Zandvoort pas achterkomt dat je hardloopschoenen thuis nog in de gang staan, heb je een flink probleem. Het gebeurd echt hoor, broeken, shirts, schoenen alles kan vergeten worden. Wat ik meestal doe is mijn spullen een avond van te voren klaarleggen,  zodat ik alles goed kan overzien in de volgende dag niet hoef te haasten.

Niet zo vlak
Soms verwacht je dat een parcours lekker vlak is. In Zandvoort denken de meeste mensen dan de strand op en afgang wat heuvelachtig is maar er is meer… Het racecircuit is echt niet plat al zou je dat misschien denken. Verdeel je energie dus goed, ga niet als een malle heuvel op rennen, neem kleine pasjes, dat werkt veel beter.

Kleding en temperatuur
Check het weer een dag van te voren en zoek daar je kleding op uit. Als je gaat hardlopen kun je daar als gevoelstemperatuur 10 graden bij optellen. Normaal zou ik zeggen trek een wegwerpponcho aan voor in het startvak maar in Zandvoort sta je redelijk beschut en hoef je niet te lang te wachten. Lekker wat meespringen tijdens de warming up en je bent helemaal op temperatuur.

Zand en strand
Als je de 12 of 21 kilometer loopt kun je er niet omheen, zand, heel veel zand. Zo dicht mogelijk langs de waterkant is meestal de beste optie om te gaan lopen, daar is het zand wat harder. Als ik afga op het weer van de laatste dagen verwacht ik ook niet dat het zand heel los is, als dat wel het geval is zul je het ermee moeten doen. Los zand loopt niet fijn en kost extra energie, probeer hier ook wat kleinere stapjes te zetten dan gaat het makkelijker. De strandopgang, tja die moet je gewoon doen en dat zand is als een zandbak waar de hele dag 4 kleuterklassen in hebben zitten spelen, een grote zandbak met kuilen dus.

Eten en drinken
Wat moet ik eten voor de wedstrijd. Het blijft een veel voorkomende vraag. Mijn advies, doe niets geks, ga niet opeens nieuwe dingen proberen. Een BBQ een avond van te voren raad ik af, gewoon een maaltijd waar je jezelf prettig bij voelt, werkt het best. Koolsoorten verteren lastig dus daar kunnen je darmen de dag erna best moeite mee hebben. Het “koolhydraten stapelen” is voor een 5 en 10 kilometer echt niet nodig. Die koolhydraten heb je hooguit nodig bij een halve marathon en dan nog hoef je daar niet weken van te voren mee te beginnen. Voor  de kortere afstanden, zorg je dat je ruim van te voren nog wat gegeten hebt wat je goed kunt verdragen. Op de 5 kilometer race hoef je onderweg niets te eten of te drinken. Bij de 10 kun je uiteraard wat drinken bij de drankpost als je daar behoefte aan hebt. Als je de halve loopt, heb je daar als het goed is al over nagedacht en heb je eventueel je gelletjes bij je, waarmee je uiteraard geoefend hebt.

Vergeet niet te genieten
Klinkt logisch toch vergeten mensen dit wel eens. In Zandvoort loop je op een locatie waar je normaal gesproken niet kunt hardlopen, gevolgd door strand en de kustplaats zelf. Geniet ervan, zing mee met de muziek en geef high fives aan de toeschouwers. Je hardloophorloge is onmisbaar maar het kan ook een belemmering zijn, loop lekker op gevoel en maak er een mooie dag van.

Ik heb er zin in en ga nu al uit van een mooie dag. Ik ga niet heel hardlopen maar wel heel hard genieten. Zie ik jou ook in Zandvoort?

Keep on running i a free world

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: