Spring naar inhoud

Terug naar de essentie van Hardlopen

De kans is groot dat als je dit leest dat jij een hardloper bent. De kans is nog groter dat je ook leest over hardlopen op andere media. Wie weet heb je zelfs wel een abonnement op een hardloopmagazine. Het is zelfs mogelijk dat je lid bent van een atletiekvereniging en je die hardlooppassie een paar keer per week deelt met gelijk gestemden.

Hardlopers, we zijn een actief volkje wat zich graag laat inspireren, informeren en motiveren. Dat proberen we ook zelf te doen. Je ziet ons op alle social media platformen, we zoeken elkaar op bij hardloopevenementen in het land voor een groepsselfie en een praatje.

Ja wij hardlopers willen ook alles weten van voeding, schoenen, de beste runningbelts voor een lange duurloop en uiteraard de nieuwste horloges.

We zijn er nogal mee bezig, ik zelf ook, dat beken ik meteen. Als ik ga lopen vertrek ik niet voor dat mijn horloge een gps signaal heeft gevonden want als het niet op Strava staat is het niet gebeurd.

Toch merk ik bij mijzelf op dit moment een kentering, ik bekijk op dit moment de zaken wat anders. Terug naar de basis van het hardlopen, of zoals je wilt, de essentie.

Op het grootste hardloopplatform van Nederland “Runner’s World Magazine” staat nu regelmatig een eetdag boek van hardlopers. Bijna allemaal toffe mensen. Ja Imo, Ramiro ik vind jullie tof, helden zelfs! Maar wat jullie eten dat maakt mij niet zoveel uit en als loper ga ik er ook niet beter van lopen als ik weet wat jullie eten.

Maar hee, ik snap het, content moet er gemaakt worden in een blad en op social media. Daar doen we allemaal aan mee, ik ook. Ik schrijf over schoenen, kleding noem maar op en vind dat ook leuk om te doen. Dat is prima ook dat hoort bij hardlopen.

Maar we delen met zijn allen steeds minder over echt hardlopen, waarom we het doen en wat het ons brengt. We delen wel hoe hard we kunnen en hoe ver we wel niet gaan. 70 kilometer in de week lijkt het nieuwe minimum, oh en natuurlijk hebben we ook allemaal er een racefiets bij tegenwoordig.

De afgelopen weken heb ik gelopen, drie keer in de week zoals gebruikelijk maar uit het niets was er opeens weer een gevoel wat ik lang niet had ervaren. Op een 5 kilometer run kreeg ik een ware Runner’s High van een niveau wat ik sinds de New york Marathon niet meer had mee gemaakt. Was er iets anders dan anders, wat was er gebeurd. Nou ik heb dat proberen te herleiden, maar er was juist niets gebeurd.

Ik liep gewoon hard, wel met een horloge om maar daar keek ik niet naar. Ik liep gewoon hard zonder bewust te zijn van tempo, tijd of afstand. Ik liep gewoon hard, luisterend naar mijn eigen ademhaling en naar wat er om mee heen gebeurde. Ik liep gewoon, zag de natuur om mij heen en de vogels die geen haast leken te hebben. Ik liep gewoon en voelde me intens gelukkig.

Hardlopen kan heel veel omvatten als sport maar hardlopen kan nog veel meer omvatten in het gevoel wat het kan veroorzaken. Terug naar de essentie, blij worden van hardlopen.

Keep on running i a free world

p.s. niets van wat hier boven staat doet er echt toe, volgende week kan alles weer anders voelen.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

3 gedachten over “Terug naar de essentie van Hardlopen Plaats een reactie

  1. Ik heb eens een maand zonder mijn Garmin gelopen. Dat gaf een grote vrijheid en ik liep ook fijner, maar omdat ik toch weer een echt doel kreeg ben ik verder gegaan met een nieuwe Garmin (de oude was stuk). Ik snap wel wat je bedoelt.

  2. Ik snap wat je bedoelt. Ik loop ook lekkerder als ik niet naar mijn tijd per km kijk maar goed als je gericht traint is het toch wel praktisch. Zolang het je niet een rot gevoel geeft als je toch 3 sec per km langzamer bent dan je wilde kan het weinig kwaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: