Spring naar inhoud

De eerste “Plogrun” is een feit

Wat is dan weer een Plogrun hoor ik je bijna denken. Plogging zoals het dan officieel heet is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (het Zweedse woord voor pakken) en ‘jogging’. Het idee is simpel: Plogging of Ploggen combineert hardlopen met afval opruimen. Ben of was ik dan al een hele fanatieke plogger? Nee dat niet maar ik ben wel betrokken bij hoe wij de wereld met zijn allen beter kunnen krijgen.

Op instagram is Paul Waye de voorloper in Nederland wat Ploggen betreft en Simone Tanner is een goede tweede. Ze doen dit niet om extra likes te winnen, nee ze doen dit omdat het ze aan hun hart gaat wat er met onze planeet gebeurd.

Omdat Paul in het Dreamteam van Runner’s World de Marathon zou lopen was hij in het vizier gekomen van de organisatie. Ook zij zagen de passie waarmee Paul de rommel te lijf gaat. Er ging een belletje rinkelen en na wat sparren was het idee van de eerste “officiële” Plogrun geboren.

Ik kreeg van de organisatie bestaande uit Golazo en Renewi een mail of ik als een van de ambassadeurs mee wilden lopen. Nou voor dit soort mooie ideeën ben ik altijd te porren en zo kwam het dat ik ik op 12 oktober om 9:00 uur in het beursgebouw te Eindhoven stond.

Er waren de afgelopen weken een aantal oproepen gedaan om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen die mee zouden helpen het hele marathon parcours schoon te maken. Langzaam druppelen de deelnemers binnen. Ik zou samen met een van de begeleiders in bakfiets een groep begeleiden. Supertof, mijn groep bestond uit een aantal leden van de lokale atletiekgroep die hun wekelijkse duurloop hadden verruild voor dit initiatief, ik vond dat een prachtig gebaar kan ik je zeggen.

Omdat we 42,2 kilometer niet alleen konden doen waren er 5 groepen en wij werden weg gebracht met een busje naar ons startpunt. Daar stond een bakfiets inclusief charmante jongedame op ons te wachten. In de bakfiets lagen vuilniszakken, handschoenen en plogsticks (zo’n grijper aan een stok zeg maar) klaar. Daar gingen we dan, joggen en troep ruimen. Onze groep was zo fanatiek dat er niet een snippertje bleef liggen. Het is ongelofelijk hoeveel zooi er op de grond ligt. Bijna al het afval heeft met eten en drinken te maken. Plastic boterhammen zakjes naast fietspaden die overduidelijk richting een middelbare school gaan. Middenbermen vol met Red Bull Blikjes die wannabee Max Verstappens achteloos uit het autoraam hebben gegooid. Het is eigenlijk diep triest als je dit zo bewust aan het doen bent. De vuilniszakkern die vol waren konden we i de bakfiets leggen en zo weer nieuwe zakken vullen. De bakfiets puilde binnen no time uit, zoveel troep hadden we verzameld. Omdat ook aan alle vieze dingen een eind komt moesten we op het laatst echt nog even haasten om op tijd bij de bus te zijn.

Eenmaal terug bij het Beurs gebouw werd alle afval in een enorme vuilniswagen gegooid en gewogen. Het totaal stond op 213 kilo afval. Dat we dat hebben opgeruimd gaf een fijn gevoel, de keerzijde is ook wel dat andere mensen 213 kilo gewoon weg hebben gegooid. Afval wat gewoon niet oplost in het milieu maar daar voor eeuwig ligt, beschamend best wel.

Paul Waye (ga hem volgen op Insta) sprak iedereen nog toe op een manier zoals alleen hij dat kan. Paul spreekt Nederlands/Engels en heeft een enorme glimlach op zijn markante kop, de woorden “mijn hart is zo happy” blijven mij in ieder geval nog wel even bij.

Alle vrijwilligers kregen een mooie en bij de dag passende medaille van hout en ik denk dat we terug kunnen kijken op een geslaagde eerste editie. Volgend jaar op 10 oktober staat de volgende Plogrun in Eindhoven gepland, zorg dat je erbij bent.

Keep on running in a free world!

Mari

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

2 gedachten over “De eerste “Plogrun” is een feit Plaats een reactie

  1. Woohoo.. it was so much fun doing it with you and all the others! I can’t wait until next year.
    And.. the fact that the marathon organisers put this on in collaboration with RENEWI is amazing. What stars they are!
    As for me?.. thanks for bigging me up haha, but I am just an enthusiastic plogger, and one of many. And importantly..plogging is like being a marathon runner. Who ever crosses that line after 42.195km is a marathon runner. Who ever picks up some litter is a plogger.
    The fact that it is way easier to plog than run a marathon shouldn’t detract from how important and impactful it is.
    See you next year (of not before!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: