Spring naar inhoud

Hardlopen als goed voornemen, een verslaving ligt op de loer

Januari 2020, jij hebt de hele maand december té veel gegeten, té veel gedronken. Sowieso was je ideaal beeld van je eigen conditie en lichaam al niet meer helemaal reëel. Dat er iets aan moest gebeuren dat wist je zelf al en waarom dan niet meteen in januari beginnen. In je omgeving zijn er genoeg goede voorbeelden, Dry Januari, stoppen met roken, je hele kennissen kring deed wel iets en jij, jij hebt het voornemen om meer te bewegen, hardlopen wel te verstaan.

Waarom dacht je dan juist aan hardlopen en niet aan bootcamp of zwemmen. Het moest hardlopen worden omdat dit vrijheid geeft van plaats en tijd had je bedacht. Gaan wanneer je wil en waar je wil, geen clubje maar baas over je eigen tijd.

Je hebt dit goed bedacht hoor, klopt helemaal. Maar hoe begin je dan met dat hardlopen? Nu zijn er genoeg mensen die gewoon beginnen met twee keer per week rennen en dat prima volhouden, geloof me dit zijn de uitzonderingen en over het algemeen zul je hardlopen gewoon moeten leren.

Leren, hoor ik je nu denken!? Het is toch gewoon een setje hardloopschoenen online bestellen inclusief en kék setje kleding en dan de ene voet na de andere voet zetten. Met die gedachte gaat het dus al mis, dat setje kleding kan prima natuurlijk maar voor hardloopschoenen ga je naar een speciaalzaak die kan bepalen wat voor type loper je bent. Met die kennis kun je dan de juiste schoenen aanschaffen.

Dat ene voet na de andere voet is dan weer wel waar, maar niet zomaar ineens 5 of 10 kilometer achter elkaar, dat moet je leren én opbouwen. Stel dat je net als ik nooit hebt gesport voordat je gaat hardlopen, dan zullen je spieren moeten wennen aan de belasting. Je knieën krijgen drie keer je lichaamsgewicht te verduren tijdens iedere landing. Geen probleem maar dat moet je dus wel gedoseerd aanpakken. Hardlopen is echt te gek maar juist in het begin heb je dicipline nodig om het goed aan te pakken.

Hoe dan? Het beste kun je beginnen met een schema wat precies laat zien hoe je het moet opbouwen, op bijvoorbeeld www.hardlopen.nl kun je een schema op maat downloaden. Ook zijn er podcasts van bijvoorbeeld de Belgische Evy Gruyaert die je af kunt spelen op je smartphone terwijl je aan het lopen bent. Evy verteld dan precies wat je moet doen, downloaden doe je ze hier.

In het begin zul je af en toe echt wel eens denken, is dit nu wat ik wil, is dit nu leuk. Geloof me, het begin is niet altijd leuk maar als jij merkt dat het steeds beter gaat voel je jezelf meer dan prima. Op het moment dat je dan je eerste 5 kilometer aantikt gaat er een superhelden gevoel door je heen.

Op het moment dat ik begon met hardlopen was het ook niet altijd het haleluja gevoel maar nu, een aantal jaren later kan ik niet meer zonder. Mijn moeder zei het al in het verleden, jij bent gewoon verslaafd aan hardlopen. Ze had gelijk, ik kan niet meer zonder, het is MIJN moment. Na een drukke werkdag nog even 5 kilometer om te onthaasten, op een zondag ochtend 20 kilometer door de omgeving en één worden met de natuur. Ja ik ben verslaafd, maar deze verslaving heeft me energieker en fitter gemaakt. Probeer dat maar eens met een andere verslaving.

Succes met de start van je nieuwe verslaving en keep on running in a free world.

Mari

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

One thought on “Hardlopen als goed voornemen, een verslaving ligt op de loer Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: