Spring naar inhoud

De houdbaarheid van alleen hardlopen

Het begint te kriebelen, het gevoel dat je weer wil, moet zelfs. Hardlopen met anderen, niet meer alleen. Solo hardlopen heeft blijkbaar een houdbaarheidsdatum en dat voel ik.

Inmiddels lopen we al weken alleen en zonder echt trainingsdoel. Hoe behoud je de motivatie om wel te gaan en te trainen zonder hardloop evenement in het vooruitzicht.

Die motivatie wordt digitaal op vele manieren aangeboden. Van online yoga klasjes tot virtuele runs. Die virtuele runs zijn natuurlijk best leuk. Je schrijft jezelf in via een website, doet de betaling en gaat in je eentje een bepaalde afstand rennen. Vervolgens krijg je dan een medaille thuis gestuurd. Leuk bedacht maar eerlijk gezegd vind ik het helemaal niks. Ja je krijgt een medaille dat is op zich leuk maar het komt niet eens een beetje in de buurt van het “echtte gevoel”. Ik snap best dat het voor veel mensen wel een motivatie kan zijn maar ik laat de virtuele runs voorlopig even links liggen.

Ook challenges, hoe goed bedoelt ook, ik heb er niet zoveel mee. Van platenhoes challenge tot aan ik loop verkleed van hier naar Terneuzen challenge. Het kan niet gek genoeg, sterker nog de commerciële partijen springen er ook op in. Ik kreeg deze week nog geld aan geboden om een koekje van een bepaald merk op mijn voorhoofd te plaatsen en dan proberen het in mijn mond te krijgen. Ik werd dan verzocht dit op Instastories te delen en mensen uit te dagen hetzelfde te doen. Ik heb bedankt voor de “eer” en laat ook betaalde challenges aan mijn neus voorbij gaan.

Gelukkig zie ik ook wel leuke challenges voorbij komen die echt met hardlopen te maken hebben, die kunnen natuurlijk wel echt motiverend zijn. Wie weet doe ik er toch nog een keer aan mee.

Wat voor veel mensen ook motiverend kan werken zijn bijvoorbeeld nieuwe schoenen of hardloopspullen. Nu is het natuurlijk een gekke tijd maar het geld wat je niet uitgeeft aan inschrijfgeld is misschien een leuk bedrag om apart te zetten. Voor dat bedrag zou je jezelf een cadeautje kunnen doen, die nieuwe schoenen of dat een jasje wat je al zo lang wilde aanschaffen. Je zult zien, jezelf belonen werkt prima als motivatie.

Of wat denk je van een nieuwe route zoeken en die gaan lopen. Op de website afstandmeten.nl kun je precies uitstippelen waar je nog niet hebt gelopen in je eigen omgeving. Neem juist eens de paden waar je nooit komt, wie weet ontdek je nog wel wat leuks.

Motivatie dus, waar haal je die vandaan. Ik vind het lastig worden, gelukkig heb ik een vast ritme wat loopdagen betreft dus dat lukt aardig maar het altijd maar alleen lopen begint mij wel parten te spelen. Vanaf volgende week ga ik dan toch ook maar weer heel voorzichtig met één andere loper op pad, uiteraard met gepaste afstand.

Anyway, ik ben heel benieuw wat jij doet om je motivatie te behouden. Laat het hier weten dan hebben je medelopers er ook wat aan.

Keep on running in a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

12 gedachten over “De houdbaarheid van alleen hardlopen Plaats een reactie

 1. “Hardlopen en wandelen kan, mag en is goed voor iedereen”, zei onze minister-president tijdens zijn persconferentie van vorige week. Gisteren benadrukte hij nogmaals om niet te gaan funshoppen en thuis te blijven. Dus eigenlijk is sport de enige reden waarvoor je wél je huis uit mag. Lijkt mij de perfecte motivatie om een rondje te gaan rennen toch? Even je hoofd legen, alle coronastress laten verdwijnen en daarna weer fris thuiskomen. Hardlopen is een van de enige wat ons nog niet is afgenomen. Wat zijn we een mazzelaars dat het nog wel mag 🙂

  Succes met de trainingen!
  Liefs,
  Nynke

 2. Hardlopen is voor mij een ideale uitlaatklep, zeker in deze tijden. Ik houd echter van afwisseling. Je mag in België niet met de auto ergens heenrijden om te gaan hardlopen. Dus ik ben van thuis uit al alle kanten opgelopen. Ik loop het liefst onverhard. Ik wissel af tussen korte krachtige runs en langere duurlopen. Ik heb intussen elke veldweg in de buurt ontdekt, misschien heb ik er zelfs enkele bij gecreëerd :p

   • Het lopen gaat nog niet volledig pijnvrij. Ik krijg steeds lichte klachten aan het eind van de training. Het maakt me erg onzeker. Normaal zou ik dit soort dingen negeren maar ik durf dat nu niet. Vervelend dat jij ook nog steeds last heb met je teen.

 3. Ik volg een online hardloopcursus bij LoopWijzer om te werken aan pasfrequentie, arminzet etc. Snelheid vliegt omhoog bij lagere hartslag. Categorie Aanradert!

 4. Ik loop altijd alleen dus ik herken je probleem niet… Qua motivatie, tja. Ik vond het ook lastig dat doelen weg vielen. Nu is de doelloosheid mijn doel. Ik heb al mijn schema’s, plannen, trainingsdagen etc. over boord gegooid en probeer alleen nog op gevoel te lopen: heerlijk! Het klinkt zweverig maar als je ècht het alleen lopen en de doelloosheid kunt ervaren (ook, of juist ook, de vervelende momenten) dan komen daar misschien wel hele mooie, nieuwe en verrassende ervaringen uit. Succes!

  • Alleen lopen vind ik zeker ook fijn hoor, lange afstanden met mezelf, prima. Normaal gesproken loop ik minimaal een keer in de week met een man of dertig en dat is echt een sociaal gebeuren, juist dat sociale gedeelte mis ik.

 5. Omdat ik nooit meedeed aan hardloopevenementen en toch altijd al alleen loop valt dit bij mij wel mee. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je normaliter ergens naar toe traint en vaak samen loopt, het lang duurt….

  Bij mij is de motivatie toch altijd simpelweg de belofte dat hardlopen goed voor me is, dat ik me daarna altijd beter voel, en… dat de koffie extra lekker is na hardlopen : )

  Sterkte iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: