Spring naar inhoud

De 5 meest gemaakte hardloopfouten

Sinds kort sta ik een paar dagen in de week in een hardloopspeciaalzaak om advies te geven en daar spreek ik veel hardlopers

Als een klant in de winkel komt is de eerste vraag uiteraard, “waar kan ik je mee helpen”. In een gesprek probeer ik er dan achter te komen wat voor loper ik voor me heb, een beginner die zich al van te voren heeft verdiept in het wel en wee van de hardloper of de rookie die van de ene op de andere dag probeert 5 kilometer af te tikken in een moordend tempo. Alle types komen voorbij in de winkel en dat is mooi. Van die doorgewinterde sporters met een leeftijd waar je vanzelf U tegen gaat zeggen en de hardlopers die al meer kilometers hebben gemaakt dan dat een loopband aan kan.

Uit al die gesprekjes haal ik energie, motivatie én schrijfstof zoals hieronder.

In de winkel komen ook veel startende lopers en uit die verhalen komen veel problemen naar voren waarvan de startende hardlopers niet van op de hoogte zijn. Ik ga je meenemen in de meest gemaakt hardloopfouten door beginners.

We tellen af van vijf naar een

5 – Veters strikken
Wist je dat de meeste hardlopers hun veters te los strikken. Ik zie het constant gebeuren, schoenen met of zonder ondersteuning worden aangetrokken alsof het sloffen zijn. De veters worden nog net niet los in de schoen gestopt. Met hardlopen hebben je voeten goede ondersteuning nodig, niet alleen aan de onderkant maar ook van de zijkant. Als je de veters niet of veel te los strikt kan de schoen niet de juiste ondersteuning geven.

Trek je veters redelijk strak aan, niet zo strak dat je bloed gaat kloppen uiteraard, maar wel strak. Zo geeft je schoen de meeste ondersteuning en loop je beter.

4 – Verkeerde schoenen
Ze zijn er, mensen die hun eerste paar hardloopschoenen online kopen. Dat mag uiteraard iedereen zelf weten maar slim is het niet. In een speciaal zaak kijken ze, vaak met apparatuur, naar wat voor type schoenen geschikt voor je zijn. Ja niet iedere schoen past bij iedere loper. Het is verstandig omdat in ieder geval eerst te weten voordat je het eerste paar hardloopschonen aanschaft.

3 – Verkeerde kleding
Veel beginnende hardlopers schaffen wat kleding aan en gaan naar buiten. Het is een temperatuur waarin je normaal niet in een korte broek en t-shirt naar buiten zou gaan dus waarom zou je dat wel doen met hardlopen. Vervolgens gaan ze in lange tight en lange mouwen inclusief jasje de weg op. Veel te warm natuurlijk als gevolg is dat je veel te veel energie gebruikt en niet lekker loopt. Als stelregel kun je ongeveer aanhouden, tel tien graden bij de buiten temperatuur op, dat is de gevoelstemperatuur na een kilometer. Zelf ga ik vanaf de 10 graden trouwens altijd in korte broek.

2 – Ondershatten
De “Ik heb altijd al gesport dus ik kan toch wel hardlopen” gedachte. Dat je altijd hebt gesport wil niet vanzelf zeggen dat je in korte tijd tien kilometer kan lopen. Oké, voetballers en hockeyers hebben een lichte voorsprong. Fietsers hebben een goede conditie maar de vergissing zit echt in de belasting van hardlopen. Er zijn maar weinig sporten waar er bij iedere stap drie keer je lichaamsgewicht op je gewrichten komt, daar moet je lijf echt aan wennen en dat kost tijd.

1 – Eenzijdigheid in je training
Deze staat echt met stip op één, te eenzijdig trainen. die eenzijdigheid is er overigens wel in verschillende vormen. De jonge honden onder ons pakken het net wat anders aan dan bijvoorbeeld de mensen die weer een bepaald lichaamsgewicht nastreven. De jonge honden gaan drie keer week hardlopen en doen dit vaak alle drie de keren volle bak maximaal! Het gevolg, binnen 2 weken heb je een dikke knieblessure te pakken die niet zo snel weg gaat.

Veel lopers hebben maar één tempo en dat is te snel. Hoe kun je dit testen? Als je tijdens het lopen nog een gesprek kunt voeren, dan loop je niet té snel.

Een betere loper wordt je door variatie in je training. Vooropgesteld dat je eerst een bepaalde afstand zonder problemen kunt lopen. Deze afstand heb je bij voorkeur opgebouwd met een goed schema. Als je die afstand dan onder de knie hebt en je wil verder en/of sneller kunnen lopen pak dit dan slim aan. Als je iedere keer zomaar verder gaat gebeurd er niet zoveel, je wil ook sterker worden en wellicht sneller.

Door je training te variëren gebeurd dit. Stel je loopt drie keer in de week, ga dan één keer intervallen, ga één keer op lekker tempo lopen en ga één keer in de week ook echt veel langzamer lopen. Juist van het langzamer lopen wordt je sterker en vreemd genoeg ook sneller. De Interval zorgt voor prikkels in je hele gestel en dat rondje snel is gewoon ook lekker. Je zult zien dat als je varieert je er aan alle kanten op vooruit gaat.

ik hoop dat je met deze tips een stapje dichter bij lekker lopen komt. Belangrijkste is altijd, geniet ervan!

Keep on Running in a free world,
Mari

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

2 gedachten over “De 5 meest gemaakte hardloopfouten Plaats een reactie

  1. Hoi kerel, ik wil je danken voor tip nummer 1 (de laatste dus). Ik ben altijd een roker geweest tot ik er in februari 2019 definitief mee gestopt ben. Tegen september wist ik geen blijf meer met mezelf en begon ik met hardlopen. Ik maakte alle fouten, gaande van verkeerde schoenen met een mooie knieblessure als gevolg, tot te hard van stapel lopen, tot verkeerde kledij. Ik ben blijven volhouden met de hulp van schoenen op maat en de hulp van een iPhone en iWatch. Mijn vooruitgang is traag, zeer traag en heb nog steeds de neiging om te snel te gaan. Mijn energieniveau en goesting gaan telkens aan het begin door het dak 😉 Ik loop nu vlot 5km, 10 km is perfect haalbaar maar daar is veel meer moeite voor nodig. Ik loop gemiddeld nu 3x per week tussen 7-9 km. Ik heb steeds alle rungegevens in een Excel grafiek gegoten wat me doet inzien dat er geen vooruitgang meer is. Mijn doel is om ooit 8km te lopen in 50 min. Dat zou ik nu al kunnen halen maar dan zou ik constant over de rooie moeten lopen 🙂 Het doel is om dit te halen zonder dood te gaan dus ik ben begonnen met me te verdiepen in hartslagzones en dergelijke. Nu moet ik zeggen dat ik dit op mijn 45ste dit allemaal wat overdreven vind en ik heb het gevoel dat ik de juiste toon niet vind in die theorie. Die vond ik wel in je laatste paragraaf, gewoon doen wat je lekker vind maar doe 3 variaties op een week. Dat boekt ook vooruitgang. Mijn dank daarvoor.

    • oi Marc, wat goed van je! Ik ben zelf ook ex roker, 8 jaar gelden rookte ik nog minmaal een pakje per dag en had nog nooit gesport. Inmiddels ben ik 54 en weet dat hardlopen mijn leven positief heeft veranderd. Die 8 km in 50 minuten ga jij zeker halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: