Spring naar inhoud

Hardlopen met een Hallux rigidus

Ben je net een paar weken geleden geopereerd aan nierstenen en loop je weer lekker, gaat opeens je grote teen weer moeilijk doen!

Is dat nieuw die teen, nee niet helemaal of sterker nog, helemaal niet. Begin vorig jaar zorgde mijn teen er ook al voor dat ik de Rotterdam Marathon niet kon lopen. Ruim een jaar verder had ik eigenlijk niet zoveel klachten meer maar eerlijk is eerlijk ik had mijn teen ook niet heel veel belast omdat ik zo weinig kon lopen de laatste maanden door de nierstenen.

De laatste weken mocht en kon ik dus weer verder, harder en meer lopen. Dat deed ik en op bijna ieder appje wat ik kreeg met de woorden “zullen we vandaag samen een rondje lopen”gaf ik snel ja als antwoord. Net alsof ik de verloren kilometers moest inhalen.

Die grote teen die dus al lang lastig doet ging ook weer voor meer last zorgen. Uiteindelijk had de huisarts al een keer een foto laten maken en had de diagnose “artrose” gesteld. Nu is mijn huisarts een fijn persoon maar geen specialist. Ik vergelijk huisartsen altijd met een grote bouwmarkt, ze hebben van alles maar vraag niet teveel naar details want dan weten ze het vaak niet, daarvoor moet je naar de speciaalzaak. Zo ook met mijn teen dus, een afspraak met de orthopeed was zo gemaakt.

Anderhalve week geleden liep ik op een relaxed tempo 17 kilometer zonder grote problemen, rond de 13 km voelde ik wel even een pijntje in mijn teen maar dat ging weer weg. De dag erna had ik nergens last van, de dag daarna moest ik werken en stond de hele dag op mijn voeten. Nou de dag daarna, dat was niet fijn, ik kon nog geen 10 meter wandelen zonder pijn en dat bleef de hele dag zo. De pijn zou op een schaal van 1 tot 10 een dikke 9 hebben gegeven om even aan te geven dat het serieus was.

Dit gebeurde de week voor mijn afspraak in het ziekenhuis en maandag ging ik daar dus met de voeten bloot. Ik vertelde mijn verhaal en de foto’s complementeerde het geheel. Diagnose Atrose met als gevolg een Hallux rigidus. In jipke en Janneke taal is dat vrij simpel, het kraakbeen is tussen een van de botjes in mijn grote teen weg en het normale bot heeft wildgroei. Gevolg daarvan is dat mijn teen niet naar boven kan bewegen, hij is dus niet stijf zoals een Hallux limitus, maar echt in beweging beperkt. Voor een hardloper is een teen die niet naar boven wil best onhandig, bij iedere stap wil je natuurlijk je voet afwikkelen, dat gaat niet meer met mijn voet

De orthopeed was een vriendelijk en eerlijke man en vertelde het volgende. “hardlopen ga ik je niet verbieden maar je moet waarschijnlijk wel je doelen bijstellen. Ga lopen als het kan en luister nog beter naar je lichaam. Probeer op stijvere schoenen te lopen die het afwikkelen van je teen makkelijker maken.

Ik zelf had hoop dat een operatie verlichting zou kunnen geven maar ook daar was hij helder in. Een operatie kan, maar in de praktijk valt het resultaat vaak tegen en blijft er pijn. Dat is al bij normaal gebruik laat staan bij intensief gebruik zoals hardlopen en het herstel duurt gemiddeld een half jaar. Hij wilde dit zeker niet als advies geven en raadde het zelfs af

De week ervoor zag ik mezelf eigenlijk al op de operatie kamer liggen en dan een maandje of twee daarna weer rondrennen zonder pijn. Deze illusie was nu wel weggenomen en ik kreeg een reality check.

Één dag was ik er flink ziek van, ik heb een het verleden al een passie op moet geven omdat mijn lichaam dat niet meer kan zoals ik wil. De naam van Rocker naar Runner komt daaruit voort. Nu dacht ik ‘NIET WEER” maar dat dacht ik één dag.

De volgende dag bestelde ik een paar hele stijve Hoka schoenen, met een carbonplaat erin en als die binnen zijn ga ik eens kijken wat dat doet. Korte rondjes kan ik op normale schoenen doen zolang dat gaat. De lange afstanden zouden dan op de stijvere schoenen moeten kunnen .

Hoe nu verder met hardlopen in de toekomst. Ik zie het wel, ik ben er nog niet klaar mee en wil mezelf eigenlijk gewoon inschrijven voor de Marathon van Amsterdam. Je moet een doel hebben en ik heb zoals altijd, goede hoop.

Keep on running i a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

6 gedachten over “Hardlopen met een Hallux rigidus Plaats een reactie

  1. Wat een pech. Maar misschien brengen de ‘speciale’ schoenen verlichting en daardoor minder pijn en vooral last. Ik hoop dat je nog lang mag genieten van het hardlopen en vooral pijnloos. Veel sterkte!

    • Hoi, Ik had aan allebei mijn voeten een hallux rigidus. De orthopeed heeft mij wel geopereerd. Allebei mijn tenen zijn vast gezet. Na een lange tijd van herstel, orthopeed zei dat ik niet kon hardlopen. Hardloopschoenen laten aanmeten met een afwikkelbalk onder de binnenzool. Geen pijn. Vorig jaar de CPC loop gelopen, en nu in training voor de hele marathon. Het kan 🙂

  2. Hi Mari,

    Je weet dat ik een dergelijke diagnose heb gekregen over een ander lichamelijk onderdeel. In de praktijk is het zoeken naar wat jij wil en kan. Alle anderen kunnen zeggen wat je moet doen en hoe hun ervaringen zijn. Het gaat erom wat voor jou goed voelt. Ik ben benieuwd hoe je verder gaat maar nog meer of het goed met je gaat. Toitoi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: